Verbeter je houding


Veel ruiters hebben last van hun nek of moeite om hun hoofd mooi recht te houden. Ook spierpijn in de spieren die nek en schouders verbinden komt vaak voor. Wat doe je daar aan en hoe verbeter je je hoofdhouding?

De reden voor veel nekklachten? Het ‘neck-text syndrome’ oftewel het nek-sms-syndroom. Als je veelvuldig omlaag kijkt naar je telefoon of misschien niet helemaal rechtop achter je laptop zit, dan kan het zijn dat je hoofd niet meer op de ideale manier op je schouders staat. Dat klinkt misschien heel gevaarlijk of vreemd, maar er is eenvoudig iets aan te doen. In het ideale geval staan je oren boven je schouders. Bij veel mensen is deze lijn echter niet verticaal, maar iets schuin, de oren staan verder naar voren. Dit levert nekklachten op en leidt tot een minder goede houding te paard.

De ‘chin tuck’ is een eenvoudige oefening waarmee je snel verbetering zult zien in je houding.

  • Maak je nek eerst los door voorzichtig en langzaam je hoofd van links naar rechts te bewegen vanuit een neutrale positie. Doe dit een keer of vijf aan elke kant.

  • Daarna kantel je je hoofd opzij, met je oor richting je schouder. Ook zo’n vijf keer langzaam uitvoeren aan beide zijden. Ga niet forceren of overdreven draaien, het gaat er om dat je nekspieren wat losser worden.

  • Strek nu je kin naar voren, alsof je een kip bent. Blijf daarbij recht naar voren kijken.

  • Trek vervolgens je kin in, alsof je een onderkin wilt maken. Zorg dat je hierbij recht naar voren blijft kijken, veel mensen hebben de neiging om naar beneden te kijken, maar dat is minder effectief.

  • Zorg er bij het intrekken van je kin voor, dat je nek lang blijft. Je kunt visualiseren dat je een boek op je hoofd hebt. Bij het intrekken van je kin moet dat boek een centimeter omhoog, richting het plafond.

Als je deze oefening elke dag een keer of twintig doet, zie je na een week al resultaten.


Gerelateerde artikelen
Recente posts
Archive
Search By Tags