DIAGNOSTIEK

Bij ruiters is vroege diagnostiek en goede advisering over een blessure van groot belang bij het voorkomen van chronische klachten of zelfs ernstigere blessures. Hierbij kan je denken aan een pijnlijke spier of pees na het rijden of een spier die verrekt is bij een bepaalde activiteit rondom het paard. Om een goede inschatting te maken van de ernst en het beloop van het herstel van de klacht maken wij gebruik van echografie.

 

Echografie is een relatief jong specialisme binnen de fysiotherapie. Met behulp van deze techniek kan er een beeld worden gemaakt van het houdings- en bewegingsapparaat. Hierbij moet u denken aan; gewrichten, botten, spieren, pezen, slijmbeurzen, kapsels en banden. Het helpt ons afwijkingen te constateren en om de therapie nog beter op u af te stemmen. Fysiotherapie Ede –Veldhuizen werkt al sinds 2008 met echografie en heeft veel ervaring met deze techniek.  

 

Hoe werkt het?

Echografie is een techniek van geluidsgolven die het lichaam worden ingestuurd. Het lichaam reflecteert dit geluid, en door een speciaal computersysteem wordt van de reflectie een beeld van het lichaam geconstrueerd. Op deze manier is een mooi beeld te verkrijgen van grootte, structuur en pathologische afwijkingen van eerder genoemde weefsels. De techniek is pijnloos, snel en ongevaarlijk en helpt ons bij het bepalen van ons behandelbeleid of om de voortgang te evalueren. 

 

Voor wie?

Wij gebruiken echografie als ondersteuning van ons onderzoek, of als we twijfelen over de mogelijke oorzaak van klachten. Echter, echografie is altijd onderdeel van een totaal onderzoek, en gevonden afwijkingen moeten dus wel bij uw verhaal en klachten horen.