Flexchairtraining

Elke ruiter en elk paard is scheef. De bewegingen van het paard worden beïnvloed door de houding en souplesse van de ruiter. De invloed van de zit van de ruiter op de rug, activiteit en gangen van het paard is erg groot. Het optimaliseren hiervan is daarom een belangrijk onderdeel in de training van de ruiter. Als ruiter moet je je bewust worden van de onbewuste prikkels die je het paard geeft. Het is dus belangrijk hier goede begeleiding bij te hebben, voor zowel ruiter als paard. Bij rider and spine proberen we je bewust te maken van de bewegingen die je maakt door middel van de flexchair.
 
De flexchair is een kruk met verschillende 3-dimensionale bewegingsmechanismen. Op deze manier moet je zelf je balans vinden als je op de kruk zit. Onder de kruk zit een sensor, die registreert waar het meeste gewicht zit. De sensor is verbonden met een scherm zodat je zelf kunt zien of je recht op de kruk zit. De sensor stuur je vervolgens aan met je lichaam door bewegingen te maken vanuit je romp. Hierbij gebruik je je diepe rug- en buikspieren.
 
De combinatie ruitersport en flexchair heeft de afgelopen jaren aangetoond zeer effectief te zijn. Met behulp van de flexchair train je voldoende beweeglijkheid en stabiliteit van je romp. Je leert hoe je met kleine bewegingen vanuit romp je paard zo goed mogelijk kunt aansturen. Zo word je bewust van je bewegingen. Je werkt aan kleinere en stillere hulpen, waardoor je inwerking steeds verfijnder wordt.
 
De flexchair speelt ook een belangrijke rol in de preventie van blessures. Een veel voorkomende blessure is een blessure aan de “ruiterspier”. Ruiters gebruiken eigenlijk al hun spieren, maar de adductoren, die aan de binnenzijde van de benen zitten, worden het meest gebruikt om om het paardenlichaam heen te klemmen. Daarom worden deze ook wel de “ruiterspieren” genoemd. Meestal worden de problemen veroorzaakt door overbelasting. Doordat de rug- en buikspieren niet sterk genoeg zijn en je het paard niet goed genoeg vanuit je romp kunt aansturen, zul je meer gaan knijpen met je benen tegen het paard. Je vangt dan meer kracht op in je lies wat blessures kan veroorzaken.
 
Niet iedereen heeft dezelfde problemen tijdens het rijden en dus heeft niet iedereen dezeflde oefeningen nodig. Wij zullen dus een programma op maat opstellen om het paardrijden zo goed mogelijk te optimaliseren. Dit doen we door middel van het maken analyse op de flexchair en evt. door het beoordelen van het paardrijden zelf. We kijken waar de knelpunten op de flexchair liggen en gaan na of dit overeenkomt met de problemen die je hebt tijdens het paardrijden. Vanuit hier wordt een trainingsprogramma opgesteld. Dit programma zal voor een deel bestaan uit trainen op de flexchair, maar ook andere oefeningen om balans en kracht van de rug- en buikspieren te trainen zullen aan bod komen, naast eventuele mobiliserende oefeningen.
Share by: